Banaan-appelbrood

20160912_111126-01

In de Trainingstuin van Fytaal staat een appelboom. Eentje die het dit jaar erg goed gedaan heeft. De takken kwamen steeds verder naar beneden door alle appels die er aan hingen. Afgelopen weekend hebben we de meeste appels geplukt. Resultaat: 2 tassen vol met onbespoten, biologische heerlijk knapperige, friszure appels.

Maar wat moet je met zoveel appels… Opeten, weggeven en lekkere dingen maken! Elke dag eten wij dus onze eigen appels (als fruitmonsters zijnde vinden wij dat geen straf) en in de wachtkamer van Fytaal staat een schaal met appels voor de klanten. Nu dus nog iets lekkers maken, maar natuurlijk het liefst wel verantwoord en vitaal. Zo kwam ik op dit idee, en eerlijk is eerlijk, het uitprobeersel is echt goed gelukt. Hieronder dus het recept van mijn banaan-appel brood.

banaan-appel brood

Wat heb je nodig?

 • 2 bananen
 • 2 appels
 • 100 gram havermout of havermeel
 • 100 gram speltvlokken of speltmeel
 • 2 eieren
 • 1 tl baking soda
 • 1tl kaneel
 • 50 gram appelmoes
 • 1 scoop proteïnepoeder vanille
 • snufje zout
 • voor de zoetekauw onder ons:  3 el stevia

Verwarm de oven voor op 180 graden.

banaan-appelbrood fytaal

Nu gaan we aan de slag met het beslag voor het brood. Ja brood, geen cake… Voor cake is boter en suiker nodig en dat zit geen van tweeën in dit beslag. Dus noem ik het voor het gemak maar brood. Als je geen havermeel en speltmeel hebt is dat geen probleem. Ik heb het ook nooit in huis en maak het zelf van havermout- en speltvlokken. Even de staafmixer erdoor en klaar in het meel. Pas wel op voor rondspringende vlokken.

Doe de bananen met het meel, eieren en appelmoes in een grote bak en meng dit goed door elkaar. Dit kan ook met de staafmixer voor de ongeduldige werkers (that’s me!). Roer er dan een snufje zout, 1 tl baking soda, een lekker volle theelepel kaneel en een scoop proteïnepoeder (en evt. de stevia) door.

Snijd 1,5 appel in kleine blokjes en een halve appel in dunne plakjes/partjes. Roer de blokjes appel door het beslag. En vet een cakeblik in met kokosolie of roomboter. (olijfolie wil je niet gebruiken, geeft te veel smaak af aan het ‘brood’). Stort het deeg in het cakeblik, verdeel het goed over. Leg dan de plakjes appel er boven op. Zet het ‘brood’ in het midden van de oven. Na ongeveer een half uurtje is het gaar. Prik met een lange dunne (brei)naald in het brood om te zien of er nog beslag aan blijft zitten. Dit betekent dat het nog niet gaar is. Komt de naald schoon er uit, dan is jouw slanke banaan-appelbrood gaar en klaar om uit de oven te halen.

Even laten afkoelen voor je het banaan-appelbrood uit het cakeblik haalt. Je kunt een plak banaan-appelbrood natuurlijk als tussendoortje eten of bij de koffie of als lunch of als toetje…. In ieder geval veel bakplezier en eet smakelijk!!!

 

Vitale groet,

Doriene