Flammkuchen met gerookte zalm

flammkuchen gerookte zalm

Flammkuchen is eigenlijk gewoon een witte pizza, dus zonder die bekende rode saus onder het beleg.

In plaats van tomatensaus zit er origineel room of créme fraîche op en samen met ui en spek is het een goddelijke combinatie. Echt erg lekker, voor zo af en  toe een heerlijke traktatie, maar natuurlijk niet echt een verantwoorde keuze. Ik heb daarom geprobeerd om van flammkuchen een verantwoorde maaltijd te maken. Zo is het deeg is van volkoren meel gemaakt en zorgt de gerookte zalm ervoor dat jij het vette visje deze week alweer binnen hebt. En even eerlijk, zo onder ons, deze versie doet qua ‘goddelijkheid’ niet echt onder voor de originele room/spek versie. Althans dat vind ik…. Ben benieuwd wat jij er van vindt?!

flammkuchen gerookte zalm

Ingrediënten voor de flammkuchen met gerookte zalm, voor 2 personen.

  • 205 gr volkoren pizzameel (ik heb 1/2 pak van Koopmans gebruikt voor 2 pers)
  • 125 ml water
  • 1 el (zonnebloem)olie
  • pakje gerookte zalm in stukjes gesneden
  • 1/2 bakje light roomkaas
  • 1 el viskruiden zonder zout (Versteegen) of verse dille
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • verse spinazie
  • 2 lente-uitjes

Volgens Koopmans verwarm je de heteluchtoven voor op 200 graden Celsius. Ik heb de oven op 220 graden onder/bovenwarmte gezet, eigenwijs als ik ben.

Maak het pizzadeeg door het meel, water en olie met een mixer met deeghaken te mengen en daarna met je handen tot een bol te kneden. Is het deeg te nat dan voeg je nog wat meel toe. Verdeel het deeg in 2 ballen. Rol de beide ballen uit totdat deze mooi dun zijn, zorg dat de randen ietsjes dikker zijn. Bak deze bodems in ongeveer 12-15 minuten licht bruin en knapperig. Het deeg rijst nu iets meer dan wanneer je de bodem meteen belegt.  Hierdoor krijg je een knapperige, luchtigere bodem. Als de bodem naar wens is haal je deze uit de oven en laat je ze even afkoelen.

Ondertussen meng je de light roomkaas met de viskruiden of dille. Smeer dit op de afgekoelde bodem. Eroverheen verdeel je het sjalotje en doe je ruim spinazie op de flammkuchen. Als laatste doe je er de gerookte zalm overheen. Dan zet je de flammkuchen nog even terug in de oven voor een paar minuten (4-7 minuten). Als deze daarna uit de oven komt doe je er nog wat lente-ui overheen en klaar is jouw verantwoorde flammkuchen.

Erg lekker met een groene frisse salade.

Eet smakelijk!

Vitale groet!

Doriene