Fysiotherapie Fytaal Baarn

Bewegen is goed,

goed bewegen is beter

Fysiotherapie

Vrijheid van bewegen is zo vanzelfsprekend, benen die ons overal heen brengen, armen die iets uit het keukenkastje pakken. Tot dat het door een blessure niet meer zo is, dat is het moment dat de fysiotherapeut je kan helpen.

Een fysiotherapeut is een specialist op het gebied van bewegen. Voor klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kun je bij de fysiotherapeut terecht. Door de combinatie van fysiotherapie en personal (medical) training ben ik gespecialiseerd op het gebied van bewegen en het opsporen van beweegasymmetrieën.

De behandelingen zullen altijd 1-op-1 gegeven worden, hierdoor er is er veel tijd voor persoonlijke aandacht. Naast dat er natuurlijk lokaal naar de klacht gekeken wordt, wordt er meestal naar het gehele beweegsysteem gekeken. Mensen kunnen klachten krijgen van het houding –en bewegingsapparaat, omdat zij hun lichaam niet optimaal en op de juiste manier belasten. Compensatiegedrag van het lichaam als gevolg van blessures, over/onderbelasting en aanleg (bv. hypermobiliteit) speelt vaak een rol in het ontstaan van klachten. Veranderingen in het beweeggedrag leiden vaak tot compensaties op andere niveaus. De locatie van de klacht hoeft hierdoor niet altijd de locatie van de oorzaak te zijn. Klachten van de knie bijvoorbeeld, vinden vaak hun oorsprong in de heup.

Sporten, het ging eigenlijk altijd goed, maar nu word je belemmerd door een blessure… Je hebt al jaren dezelfde terugkerende blessure en weet je niet goed wat je er aan kunt doen? Jouw lichamelijke klachten belemmeren je in jouw sportactiviteiten?

Door fout beweeggedrag en/of compensaties kunnen klachten niet goed herstellen en andere klachten kunnen ontstaan. Dit houdt in dat de locatie van de klacht niet de locatie van de oorzaak hoeft te zijn. Daarom wordt er Fytaal bij blessures en langdurige klachten bij sporters altijd een beweegscan gedaan. Er wordt dan naar de gehele beweegketen gekeken om zo asymmetrieën en afwijkend beweeggedrag op te sporen. Zo’n asymmetrie is de grootse voorspeller van blessures. Tijdens zo’n beweegscan worden alle structuren (spieren en gewrichten) meegenomen. Door deze beweegscan krijg ik inzicht in jouw kwaliteit van bewegen. Vervolgens wordt er een behandel –en evaluatieplan opgesteld. De therapie zal per persoon verschillen en kan gericht zijn op het veranderen van het beweeggedrag, houdingsadvies, het verbeteren van spierkracht/lengte/coördinatie, het mobiliseren of juist specifiek stabiliseren van gewrichten. Door de compensatiepatronen aan te pakken kan het lichaam weer in balans komen, zullen de klachten verdwijnen en wordt de kans op soortgelijke of aanverwante blessures minder.

Elk moment van een blessure vraagt een andere aanpak. Zo werk ik met volgens het ImPact systeem, wat uitgaat van eerst goed leren bewegen, dan belasten  en uiteindelijk beproeven. Rekening houdend met de fases van herstel en de gevraagde sportactiviteit wordt er gekozen voor de juiste behandeling op het juiste moment.

Chivo_IMPACT_piramide400x334

Je kunt met of zonder medische verwijzing terecht voor fysiotherapie. Bij Fytaal ook zonder wachtlijst overigens. Je kunt meestal binnen 2 werkdagen terecht. Voor het eerste contact wordt het liefst een uur ingepland. Ik vind het namelijk fijn als er voldoende tijd is voor een intake, onderzoek en het ook al een (deel van de) behandeling. Hierdoor ga je in ieder geval met goede gerichte adviezen en/of oefeningen naar huis en hoef je niet op de volgende afspraak te wachten voor een behandeling.

Ook kunt bij Fytaal terecht voor behandelingen aan huis, bijvoorbeeld de eerste weken na een operatie wanneer je niet mobiel genoeg bent om naar de praktijk te komen.

Fysiotherapie Fytaal

Binnen Fytaal wordt er o.a. gewerkt volgens:

Medical Taping Concept

De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen.
Het toepassingsgebied mag breed genoemd worden, bijvoorbeeld bij nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en/of behandeling van overbelastingsklachten (zoals tenniselleboog of RSI/KANS).

Mulligan Concept

Het Mulligan concept is een manuele mobilisatietechniek voor gewrichten. Toepassing van het Mulligan concept geeft vaak spectaculaire verbeteringen bij pijnlijke bewegingsbeperkingen die al wat langer aanwezig zijn.
Deze methode kenmerkt zich door 2 aspecten. In de eerste plaats kunnen de technieken, indien geïndiceerd, 100% pijnvrij toegepast worden. Ten tweede wordt de techniek door de therapeut, samen met u, tijdens een actieve beweging uitgevoerd.

McKenzie/MDT

McKenzie MDT is de afkorting van Mechanical Diagnosis and Treatment. Het is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. McKenzie MDT is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals schouder, heup en dergelijke. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren. McKenzie MDT is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

foto idee 2

Fysio-abonnement

U heeft geen (voldoende) Aanvullende Verzekering, maar u heeft wel fysiotherapie nodig? Dan heeft Fytaal de oplossing voor u. Het Fysio-abonnement!

U betaalt 6 maanden lang €10,- per maand en krijgt in deze 6 maanden 20% korting op fysiotherapeutische behandelingen. Zo kunt u toch betaalbaar van uw lichamelijke klachten af komen.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.