Hartige soufflé

hartige soufflé recept fytaal

 

Vandaag is het Goede Vrijdag, aankomend weekend staat dus in het teken van de Pasen. Dan gaat iedereen weer aan de slag met eieren… Ik ging aan de slag met eiwitten en maakte deze hartige soufflé.

Nou had ik jullie via Facebook een tijdje geleden dit recept al beloofd, dus ik dacht dat dit nu wel een mooi moment zou zijn. Hartige soufflé, vol eiwitten dus hartstikke paasproof lijkt mij zo. De meeste van jullie kennen soufflés waarschijnlijk als een zoetigheid en dessert. Ik ben niet een ontzettende zoetekauw en heb er een hartige variant van gemaakt. Ik heb de soufflé gevuld met prei, paprika en kaas, maar je kunt er zelf natuurlijk dingen aan toevoegen die jij zelf lekker vindt. Houdt er rekening mee dat het gaar moet worden in de oven, dus zorg voor niet te grote, grove ingrediënten.

hartige soufflé recept fytaal

Mijn versie van een hartige soufflé is als volgt:

  • 3 eiwitten
  • 1 eigeel
  • 30 gram havermout
  • tl bakpoeder
  • tl baksoda
  • 30 ml karnemelk
  • 100 gr hüttenkäse
  • 1 á 2 el geraspte kaas
  • 1/2 fijn gesneden prei
  • 1/2 fijne gesneden (groene) paprika
  • snufje Italiaanse kruiden
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zorg dat je 2 grote kommen hebt, waarvan je eentje goed schoon en vetvrij maakt. In deze kom klop je de eiwitten tot een stevig schuim. Het schuim is klaar als je de kom op z’n kop kan houden zonder dat er wat uitvalt. In de andere kom meng je het eigeel, karnemelk en hüttenkäse door elkaar, het wordt een soort romige zacht gele substantie. Het is niet erg als de hüttenkäse wat korrelig blijft. Voeg hieraan het bakpoeder, baksoda en havermout toe, meng het goed door elkaar. Daarna meng je de fijngesneden groenten erdoor. Ik heb hier ook een kleine eetlepel geraspte kaas toegevoegd. Breng dit op smaak met Italiaanse kuiden, peper en zout. Vet een vorm (ik had een relatief grote, ronde vorm waardoor de soufflé wat platter is geworden) in en stort het mengsel in de vorm. Strooi het laatste restje kaas eroverheen. Zet dit voor 15-20 minuten in de oven. Heb je een smalle hogere vorm dan moet ‘ie misschien wat langer. Op de oven niet tussendoor, de kans bestaat dat de soufflé dan instort. Als de soufflé mooi gerezen en goudbruin is, is ‘ie klaar. Laat ‘m even afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt. Het is normaal dat de soufflé wat instort als ‘ie uit de oven komt. Hij smaakt er niet minder om.

hartige soufflé recept fytaal

 

Dit is niet zo moeilijk om te maken, beetje geduld en zorgen voor goed en schoon materiaal en het lukt vast en zeker. Je hebt nu weer eens iets anders om tijdens de paasbrunch op tafel te zetten…

Eet smakelijk!

Vitale groet,

Doriene