FYSIOTHERAPIE

WANNEER FYSIOTHERAPIE


Vrijheid van bewegen is zo vanzelfsprekend, benen die ons overal heen brengen, armen die iets uit het keukenkastje pakken. Tot dat het door een blessure niet meer zo is, dat is het moment dat de fysiotherapeut je kan helpen.

DE BEWEEGSPECIALIST

Een fysiotherapeut is een specialist op het gebied van bewegen. Voor klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kun je bij de fysiotherapeut terecht. Door de combinatie van fysiotherapie en personal (medical) training ben ik gespecialiseerd op het gebied van bewegen en het opsporen van beweegasymmetrieën.

PERSOONLIJKE AANDACHT

De behandelingen zullen altijd 1-op-1 gegeven worden, hierdoor er is er veel tijd voor persoonlijke aandacht. Naast dat er natuurlijk lokaal naar de klacht gekeken wordt, wordt er meestal naar het gehele beweegsysteem gekeken. Mensen kunnen klachten krijgen van het houding –en bewegingsapparaat, omdat zij hun lichaam niet optimaal en op de juiste manier belasten. Compensatiegedrag van het lichaam als gevolg van blessures, over/onderbelasting en aanleg (bv. hypermobiliteit) speelt vaak een rol in het ontstaan van klachten. Veranderingen in het beweeggedrag leiden vaak tot compensaties op andere niveaus. De locatie van de klacht hoeft hierdoor niet altijd de locatie van de oorzaak te zijn. Klachten van de knie bijvoorbeeld, vinden vaak hun oorsprong in de heup.

Sporten, het ging eigenlijk altijd goed, maar nu word je belemmerd door een blessure… Je hebt al jaren dezelfde terugkerende blessure en weet je niet goed wat je er aan kunt doen? Jouw lichamelijke klachten belemmeren je in jouw sportactiviteiten?

DE BEWEEGSCAN

Door fout beweeggedrag en/of compensaties kunnen klachten niet goed herstellen en andere klachten kunnen ontstaan. Dit houdt in dat de locatie van de klacht niet de locatie van de oorzaak hoeft te zijn. Daarom wordt er Fytaal bij blessures en langdurige klachten bij sporters altijd een beweegscan gedaan. Er wordt dan naar de gehele beweegketen gekeken om zo asymmetrieën en afwijkend beweeggedrag op te sporen. Zo’n asymmetrie is de grootse voorspeller van blessures. Tijdens zo’n beweegscan worden alle structuren (spieren en gewrichten) meegenomen. Door deze beweegscan krijg ik inzicht in jouw kwaliteit van bewegen. Vervolgens wordt er een behandel –en evaluatieplan opgesteld. De therapie zal per persoon verschillen en kan gericht zijn op het veranderen van het beweeggedrag, houdingsadvies, het verbeteren van spierkracht/lengte/coördinatie, het mobiliseren of juist specifiek stabiliseren van gewrichten. Door de compensatiepatronen aan te pakken kan het lichaam weer in balans komen, zullen de klachten verdwijnen en wordt de kans op soortgelijke of aanverwante blessures minder.

HET IMPACT SYSTEEM

Elk moment van een blessure vraagt een andere aanpak. Zo werk ik volgens het ImPact systeem, wat uitgaat van eerst goed leren bewegen, dan belasten  en uiteindelijk beproeven. Rekening houdend met de fases van herstel en de gevraagde sportactiviteit wordt er gekozen voor de juiste behandeling op het juiste moment.

ZONDER VERWIJZING EN ZONDER WACHTLIJST

Je kunt met of zonder medische verwijzing terecht voor fysiotherapie. Bij Fytaal ook zonder wachtlijst overigens. Je kunt meestal binnen 2 werkdagen terecht. Voor het eerste contact wordt het liefst een uur ingepland. Ik vind het namelijk fijn als er voldoende tijd is voor een intake, onderzoek en het ook al een (deel van de) behandeling. Hierdoor ga je in ieder geval met goede gerichte adviezen en/of oefeningen naar huis en hoef je niet op de volgende afspraak te wachten voor een behandeling.

FYSIOTHERAPIE AAN HUIS

Ook kunt bij Fytaal terecht voor behandelingen aan huis, bijvoorbeeld de eerste weken na een operatie wanneer je niet mobiel genoeg bent om naar de praktijk te komen.

FYTAAL WERKT VOLGENS

  • Medical Taping Concept
  • Mulligen Concept
  • Mckenzie/MDT

FYSIOTHERAPEUT

Doriene Verzijlenberg

Doriene is eigenaar van Fytaal, Fysiotherapeut, Personal Trainer en Vitaliteitstherapeut